A top 3 megatrend, ami átalakítja az életed belátható időn belül

Legutóbbi blogbejegyzésemben a diszruptív gondolkodás autóiparra gyakorolt hatásairól, és a következő évek legfrissebb autóipari trendjeiről írtam. Ez az energia szektort is megreformálja a technológia segítségével. Nemrég a legnagyobb álmodozók is felkacagtak, ha a teljesen elektromos autók megjelenése került szóba, mára azonban lassan minden gyártó a Tesla üzleti modelljét követi. Hasonló utat jár be a napenergia is, ami egykor drágának és kihasználhatatlannak tűnt, mégis egyre több lakás tetejére költözik be.

A nagy energiareform kulcsa a digitalizáció és az okos otthonok elterjedése lehet. Egyrészt több energiát fogyasztunk, másrészt kevesebbet. Hogyis lehet ez? Lássuk a legfrissebb trendeket az energia szektorból!

Világos, mint a nap(energia)

A napelemekkel termelt villamosenergia részaránya a bruttó végső villamosenergia-felhasználáson belül 2015-ben, Magyarországon, 0,3% volt, az EU-s 4%-hoz képest. A közvélemény még mindig túl drágának tartja a napenergiát, és nem is igazán látjuk, hogy támogatás nélkül miért érné meg megújuló energiafogyasztásba fektetni. Bár a kormány célja a napenergia-hasznosítás növelése, ehhez a társadalomnak is meg kell ismerkednie a technológiával. Az utóbbi időben ugyanis lényegesen olcsóbb lett a lakások felszerelése a napenergiával. Míg 1977-ben még 77 dollárba került wattonként a napenergia, 2013-ban már csak 0,74 dollár volt wattonként. Nem beszélve arról, hogy 88 percenként 470 exajoules hő termelődik a Földre napenergiából, ami egyenlő Földünk éves energia fogyasztásával, miközben 112 óránként 36 zettajoules energiát állít elő a Nap, ami majdnem egyenlő bolygónk egész éves földgáz, olaj és szén termelésével. Ennek tudatában egyáltalán nem meglepő, hogy 2016 harmadik negyedévében már 84 másodpercenként építettek be új, otthoni napenergia rendszert világszerte.

Elektromos autókkal az új irányba

A diszruptív gondolkodásról nem lehet Elon Musk megemlítése nélkül beszélni, és a Tesla, nemcsak az elektromos autózás zászlóvivője, de innovációban és eladásokban is az élen jár. Az USA-ban már elindult a trend, 2016 januárjához képest idén januárra 59%-kal nőt az elektromos autók eladása, amiből nemcsak a Tesla, de a Chevrolet és a Nissan is jócskán részesedett. Mostanra már a városi autózás reális alternatívái lettek az elektromos autók, és bár a nagyobb utakra még nem elég kiforrott a technológia, a gyártók, élükön a Teslával, folyamatosan dolgoznak az akkumulátor tartósságán.

Az „Internet of Things”

„Az Internet of Things kifejezés alatt leggyakrabban azt a módot értjük, ahogyan például az otthoni termosztát kapcsolatban áll az autónkkal. Egyre több ugyanis az olyan tárgy, ami a neten keresztül kommunikál egymással, legyen az a garázs vagy akár a kerti öntözőrendszer” - magyarázza Lindsey Turrentine, a CNET szerzője. A GlobalWebIndey adatai szerint egyre több internethez kapcsolható eszközzel rendelkezünk, méghozzá személyenként átlagosan 3,6 eszközzel. Az olyan IoT eszközök, mint az okos hűtő vagy az okos led lámpák pedig energia hatékony rendszerrel rendelkeznek, így az energia felhasználás hatékonyságát is növelik, és a számlák összege is alacsonyabb lesz. Az IoT piac pedig masszívan növekedik, hiszen a 2015-ös 15,4 milliárd eszköz szám 2025-re már 75,44 milliárdra emelkedhet. A növekedés okainak hátterében egyértelműen a költséghatékonyság és a fogyasztói elégedettség áll, hiszen az okos eszközök nemcsak energia hatékonyak, de rendkívül szórakoztatóak is.

Akár fejlesztene céged valamelyik területen, akár vásárolna, van megoldás arra, hogy ne kelljen hatalmas összegeket befektetni. A Rentasystem finanszírozással támogatja a megújuló energia projekteket, illetve a cégük növekedését technológia vásárlással fejlesztő cégeket is. Várjuk az első önvezető taxitársaság autóparkjának finanszírozását!

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés