Tartunk tőle, de nem teszünk ellene

Az utóbbi időben egyre több és nagyobb volumenű kibertámadás söpört végig a világos. Bár a cégek ősidők óta félnek az adatlopástól, ilyen szintű támadásokra senki sem volt felkészülve. Egy friss kutatás szerint a brit cégvezetők 44%-a tart a biztonsági támadásoktól, és 43%-nak nincs terve a védekezésre! A helyzet itthon is hasonló. Kitől féljünk jobban? A hackerektől vagy a konkurenciától?

A cégvezetők nemcsak tartanak tőlük, de nem is tudnak felkészülni a kibertámadásokra. Hogyan tovább?

 

Sok cégvezető fél, és általában nincs B terv

A YouGov legfrissebb kutatásában több mint ezer brit cégvezetőt kérdeztek a lehetséges kibertámadások következményeiről, és a megkérdezettek 44%-a tart a biztonsági támadásoktól. A kutatást végző cég, az Arthur J. Gallagher felfedte, hogy ugyan a cégvezetők 68%-a szerint a biztonsági felkészültségük megfelelő, mégsincsenek tisztában az erre vonatkozó biztosításukkal. A cégek csupán 40%-a van tisztában azzal, hogy a biztosításuk kiterjed-e az ilyen támadásokra, és csak 30%-nak van biztosítása a kibertámadásokra. A KKV szektor cégvezetőinek 19%-át az elmúlt két évben fenyegette már kibertámadás, és 44% úgy hiszi, hogy valós esély van arra, hogy a következő 12, 18 hónapban biztonsági támadás fenyegeti a rendszerüket, miközben 43%-nak nincs is B terve.

Mit tehetnek a cégvezetők?

A KKV szektor sokkal felkészületlenebb, mint a nagyobb vállalatok. Csupán 17%-uk foglalkozott eddig a biztonsági rendszerük megerősítésével, a többiek pedig túl kicsinek érezték magukat a fenyegetésre. A kibertámadások ereje és minősége azonban megváltozott, és a biztonsági támadások már nem konkrétan egy-egy cégre vagy szektorra korlátozódnak, így majdnem minden cég veszélyben érezheti magát. A cégvezetőknek foglalkozniuk kell a biztonsági rendszereikkel, és meg kell találniuk saját maguknak azokat a biztonsági réseket, amiket a hackerek keresnek. Ez ráadásul pénzügyileg sem rengetné meg, még a kisebb cégeket sem, hiszen a biztonsági rendszerek hardveres és szoftveres kiépítését már tartósbérlettel is lehet finanszírozni.

Egyre fontosabb volna olyan szakértők segítségét bevonni, akik megértik a mai biztonsági fenyegetések természetét. Paul Bassett, a Gallagher csoport ügyvezetője szerint: „a KKV szektornak meg kell reformálnia a biztonsági felkészültség kultúráját. Tisztán látszik, hogy nincs összhang a biztonsági tervezés és a cégek rugalmassága között, így nem is tudnak megfelelő védelmet biztosítani maguknak. Manapság azonban képtelenség minden biztonsági fenyegetésre felkészülni, így a legfontosabb, hogy szakértők segítségével megértsük és megtaláljuk a rendszereink hibáit, és ezek után kijavítsuk azokat!”

 

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés