Pénzügyi vagy operatív lízing? - Nemcsak névben különböznek

Ahhoz, hogy egy cég lépést tartson, és állandóan növekedjen, a vezetésnek folyamatosan a lehető legjobb döntéseket kell meghoznia. A lízing (legyen az autó, IT eszközök, irodai berendezés vagy munkagép) pedig pontosan ezt segíti. Nemcsak üzletkönnyítő jellege, de pénzügyi előnyei miatt is egyre népszerűbb a hazai piacon, főleg azoknál a cégeknél, amelyeknek előnyös, ha a vállalati növekedést úgy valósítják meg, hogy közben adót csökkentenek vagy akár amortizációt növelnek. De mi alapján tudjuk eldönteni, hogy melyik lízingtípus a legtestreszabottabb?

A pénzügyi és operatív lízing közti különbségek

A két finanszírozási forma alapvetően eltérő célok megvalósítására alkalmas. A pénzügyi lízingnél a lízingbe adó finanszírozási szerepet tölt be, így a szerződésbe foglalt futamidő lejártakor a lízingbe vevő az utolsó lízingdíj megfizetésével zárt végű pénzügyi lízing esetén automatikusan, nyílt végű pénzügyi lízing esetén pedig a lízingbe vevő döntése alapján a maradványérték megfizetésével megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát.

Míg a pénzügyi lízing esetén a lízingelt eszköz a mérlegben szerepel, az operatív lízing a mérlegen kívüli finanszírozást teszi lehetővé, az eszközök ilyenkor nem hosszú lejáratú kötelezettségként szerepelnek, ami javítja a mérlegmutatót. A bérlet és a tartós bérlet a Ptk. szerint ugyanis nem pénzügyi tevékenységnek minősülő szolgáltatások. Egy eszköz (gép, berendezés, gépjármű) beszerzés esetén gyakran előnyösebb egy tartós bérleti konstrukció a pénzügyi lízinghez képest! A tartós bérlet olyan külső finanszírozás, amely a vállalkozás hitelkeretét (a bank által maximálisan adható hitelösszeget) nem terheli, a banki hitelnyújtást nem akadályozza vagy csökkenti, és költségként elszámolható, és ebben a konstrukcióban az ÁFA-tartalma visszaigényelhető.

Az ÁFA visszaigénylése fontos gazdasági döntés minden cég életében. Egy flottába történő befektetéskor, a bérleti díj ÁFA visszaigénylése anyagi előnyt jelent a vállalat számára, a bérleti díj ráadásul költségként is elszámolható. Egyszóval, a tartós bérlet kimutathatóan kedvezőbb konstrukció (és nem csak azért írom, mert a Rentasystem ezzel foglalkozik).

 

Beépülő szolgáltatások

Előfordulhat, hogy a pénzügyi lízing díja alacsonyabb, mint a tartós bérleté, de összehasonlításkor fontos szempont, hogy a tartós bérlet rengeteg olyan plusz szolgáltatást tartalmaz (a Rentasystem tartós bérletébe beépülő plusz szolgáltatásairól majd egy következő blogbejegyzésben írunk hosszabban), amit a lízing nem, hiszen a pénzügyi lízing nem tartalmaz beépülő szolgáltatásokat. Ezeket önállóan kell megvásárolnia a felhasználónak, és emiatt az ÁFA tartalmát is elveszíti, míg a bérleti díjba beépülő szolgáltatások ÁFÁ-ját a céges használat arányában visszaigényelheti. Így egy gépjármű esetében a felhasználónak szinte semmivel nem kell törődnie, csupán használnia a járművet és fizetni a bérleti díjat, ami tartalmazza a kötelező biztosítást, CASCO-t, cégautó és gépjármű adókat, az útnyilvántartást és vagyonvédelmi szolgáltatásokat is. Tovább akár olyan flottaszolgáltatásokat is, mint a teljeskörű szervízelés, téli és nyári abroncsok, téli keréktárolás, csereautó szolgáltatás, assisstance-szolgáltatás, stb., amelyekért csupán havidíjat kell fizetni. Így megspóroljuk a fentiek kapcsán a szolgáltató választást, azok megversenyeztetését, fizetési és számlázási nehézségeket és egyéb felmerülő problémákat. A tartós bérlet esetében milliós megtakarítást jelenthet az is, hogy míg egy lízing cég pusztán pénzügyi szolgáltató, addig egy tartós bérlettel foglalkozó társaság jelentős ár előnyöket élvez abból kifolyólag, hogy nagy mennyiségben vásárol. Autó vásárláskor ez 10-20% közötti kedvezményt is jelenthet, de egyéb szolgáltatások esetében is átlagosan 10-15% lehet a megtakarítás, amit a tartós bérlettel foglalkozó cég visszaforgat ügyfél számára. Legalábbis, mi biztosan.

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés