A feje tetejére fog állni az autóipar

Elgondolkodtatott a Forbes azon cikke, hogy a Mercedes anyavállalata, a Daimler kénytelen újjászervezni „táplálékláncát”, mivel az Észak-Amerikán kívülről érkező alkatrészeket magasabb vám sújtja. Az írás azt taglalja, hogy az USA, Mexikó és Kanada által (újra)megkötött kereskedelmi megállapodás, amit NAFTA 2-ként is emlegetnek, megköveteli a nagyobb „hazai” tartalmat, hogy az áruk vámmentesen léphessék át a határokat. A döntés természetesen azt szolgálják, hogy az USA kiszűrje a kínai alkatrészek direkt, illetve Mexikón keresztüli bejutását.

A mexikói munkások jól járnak

A szerződés másik érdekes pontja, miről a Reuters részletesen is beszámolt, hogy a járművek 40-45 százalékát olyan munkásnak kell összeraknia, aki 16 dolláros órabéren dolgozik. Utóbbi miatt az elemzők – teljesen logikusan – azt állítják, hogy drágábbak lesznek a kocsik, tehát: a kereskedelmi háború rossz! De azért kérdezzük meg a mexikói munkást is erről, aki korábban a töredékét kereste ennek az összegnek.

A világ legnagyobb autópiacán nem rózsás a helyzet

Egyelőre mindez az USA-ban nem okoz válságot, stagnál a piac az októberi adatok szerint (érdemes a Tesla számait megnézni, de erről még később), ugyanakkor a világ legnagyobb piacán, Kínában kongatják a vészharangokat. A Bloomberg cikke, amit a Kitekintő is szemlézett, a kereskedelmi háborúnak tulajdonítja a kereslet visszaesését, valamint a hullámokat, amelyek az egész glóbuszon érezhetők. A nagyhatalmak vámkivetései nyilván nagy befolyással vannak az eseményekre, de ahogyan a Reutersnek egy elemző rámutat, rengeteg tényező befolyásolja a kínai visszaesést, például az emelkedő üzemanyagárak. Az Automotive News szaklap pedig direktben a peer to peer (személyközi) hitelezési rendszer bedőlését okolja, no meg azt sem felejtsük el a kínai növekedés ütemével kapcsolatban, hogy egyszer azért csak „konszolidálódnia” kell.

Zöld úton

Ugyanakkor az elektromos/hibrid autók eladásai Kínában tovább szárnyalnak (nem véletlenül, hiszen óriási városaikban szörnyű a levegő minősége). Az első kilenc hónapban 721 ezer ilyen jármű talált gazdára, ami 81,1 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi időszakhoz képest. És itt kanyarodunk vissza a Teslához, amely fennállása óta először termel profitot. Tehát nagyon is lehet sikereket elérni az autópiacon, csak más játékszabályok mellett, például olyan „táplálékláncokat” kell kialakítani, amelyek helyiek vagy helyiebbek (ezáltal remélhetőleg környezetkímélőbbek), kevésbé zsákmányolják ki a dolgozókat, és a levegőt sem szennyezik működésükkel. És ha már a kívánságműsornál vagyunk, akkor a verseny hozzon elérhetőbb árakat is! Mi a Rentasystemnél már most megpróbáljuk az idilli állapotokat megteremteni, remélhetőleg a világ is lassan utolér minket! :)

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés