Hogy válasszunk lízingcéget? 6 tipp azoknak, akik jó döntést akarnak hozni

A saját bőrünkön érezzük, hogy egyre népszerűbb a hagyományos lízingelés és a tartós bérlés is a hazai piacon is, de azért még mindig sok a kétely. Hogyan kerülhetjük el egy elsőre vonzónak tűnő ajánlat vagy konstrukció buktatóit? A következő cikkel kapaszkodót próbálok nyújtani mindazoknak, akik lízingcég választása előtt állnak.

Gyakran megkérdezik tőlem, hogy miért éri meg jobban tartós bérelni, mint beruházni. Ilyenkor egyszerűen csak annyit szoktam rávágni: olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás. Persze ennél jóval összetettebb a kép, és általában rögtön jön is a következő kérdés, hogy oké, de mi alapján válasszunk lízingcéget? Éppen ezért (remélem sokak örömére) most egy blogposztban próbálom meg összeszedni azt a hat szempontot, amit mindenképp mérlegelnünk kell egy lízingcég kiválasztásakor.

1. Klasszikus lízing vs operatív (tartós bérlet): első lépésként azt döntsük el, melyik finanszírozási formát szeretnénk választani. De mi is a különbség? A pénzügyi lízingnél a lízingelt eszköz a mérlegben szerepel, az operatív lízing a mérlegen kívüli finanszírozást teszi lehetővé. Az eszközök ilyenkor nem hosszú lejáratú kötelezettségként szerepelnek, és ez javítja az adósságszolgálati mutatót. Emellett nem terheli a hitelképességet, és ÁFA visszaigénylés is lehetséges. Többek között ezért is tör gyorsan előre a tartós bérlet.

2. Egyedi igények: itt rögtön kétfelé ágazik a kérdés: itthon nem elérhető, egyedi járművet keresünk, vagy pedig könnyen beszerezhető, teljesen átlagos autóra vágyunk? Előbbi esetében csak és kizárólag személyreszabott KKV-finanszírozó céget ajánlok, utóbbi esetében már sokkal szélesebb a cégpaletta. Jó tanács: ebben az esetben is érdemes azért utánajárni a lehetséges extráknak, hiszen nem tudhatjuk, szükségünk lesz -e ezekre egyszer.

3. Hosszú távú potenciál: a lízingcég választásakor azt is mérlegelnünk kell, hogy mondjuk csak egy szakterületen (pl. autó) van rá szükségünk, vagy akár komplexebb (autó, IT, gépek) igényeink is vannak/lesznek. Ha csak egy termékkörben gondolkodunk, az lényegesen megkönnyíti az életünket, hiszen számos céget találunk majd egy-egy területre, főleg autókra specializálódva. Én azonban – gondolva a jövőre – inkább azokat a cégeket szoktam javasolni, akik több területen is „otthon vannak”, hiszen ezzel hosszabb távú partnerség és nem mellesleg, jobb árak is járhatnak.

4. A cég reputációja, értékelése, ügyfelek véleménye, arculatának minősége: bár apróságnak tűnhet, és sokan meg is lepődnek rajta, amikor mondom, de szerintem ez is egy nagyon fontos mérőszám. Gondoljunk csak bele, ha egy cég oldala „gagyi”, ha nem esztétikus egy ajánlat, vagy ha a közösségi médiában rendkívül alacsony értékelést kapott, mit várhatnánk ügyfélként tőlük? Akkor mi garantálja, hogy igényesek lesznek a szolgáltatások nyújtásában?

5. A válaszadás gyorsasága, a folyamatok olajozottsága: szintén fontos mérőszám, ugyanis, ha a kapcsolatfelvételi folyamat döcögős, ha egy feltett kérdésre csak hetekkel később kapunk választ, az szintén sokat elárul a cégről.

6. Ár/érték arány: sokak számára az egyik legfontosabb szempontot hagytam utoljára, ezzel is érzékeltetve, hogy a kedvező ár nem minden. Megérhet-e egy kicsit több pénzt egy profi és rugalmas szolgáltató, vagy az a havi pár ezer forint is számít? Kivel és kikkel kell majd kapcsolatban lennem a bérleti folyamat közben a következő 3-4-5 évben? Létezik majd az adott cég 3 év múlva is?

 

A megfelelő lízingcég kiválasztásának “tudományos elemzése” :) megéri az erőfeszítést. Ám, ha mindezek alapján sem tudunk dönteni, akkor egyszerűen hallgassunk a megérzésünkre :), és hozzunk egy egy másodperces döntést!

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés