Miért érdemes elektromos autóban gondolkodni, ha céges autóflottát akarunk kiépíteni?

Az elektromos autókról már írtan korábban is. Az Egyesült Királyságban 2030-ra már kilenc millió elektromos autó jár az utakon, így komoly lépések szükségesek a gyártóktól, hogy a növekvő fogyasztói érdeklődést kielégítsék. A Volvo merész bejelentése szerint 2019-től kezdődően már csak hibrid, illetve teljesen elektromos autókat fog piacra dobni. A Georgetown Egyetem és a Nemzetközi Valutaalap közös kutatása szerint a fejlett régiókban (USA, Kanada, Európa) 2040-re a teljes autó állomány kilencven százaléka már elektromos lesz. A kutatás kitér arra is, hogy ennek bekövetkeztével a káros anyag kibocsátás (szén-dioxid) 3.2 milliárd tonnával csökkenne, ami elképesztő adat. Statisztikai kimutatások szerint Magyarországon a gépjárművekhez köthető szén-dioxid kibocsátás 2016-ban több mint 50.000 kilo tonna volt. Közben ne feledjük, az elektromos áram is gázerőművekből származik, azaz a teljes kép már nem ilyen rózsás, legfeljebb a szennyezést telepítjük át a városokból...

Mégis, rengeteg plusz előny jár az elektromos autók használatával a jelenlegi törvényi keretek alapján. A Jedlik Ányos terv is az elektromos autók használatát próbálja ösztönözni.

Rögtön az első a cégautóadó mentesség. A gépjárműadóról szóló törvény (röviden Gjt.) alapján a cégautóadónak nem tárgya a környezetkímélő gépkocsi. Ennek köszönhetően nem kell cégautóadót fizetni a háromféle elektromos hajtással ellátott, illetve a nulla emissziós autók után. Tehát például egy tartós bérleti szerződés esetén a bérlőt nem terheli ez az adónem. A céges autók jóval többet vannak használatban, mint a csak magán célból vezetett gépkocsik, ezért indokolt állami részről a céges elektromos autók támogatása. Ha ez önmagában még nem elég ahhoz, hogy teljesen elektromos autókra váltsunk, van még más érv is…Sokszor szoktak bosszankodni az autósok a parkoló díjak miatt, illetve, hogy nem mindig könnyű akár magát a parkolóórát megtalálni. Elektromos autó esetén nem kell aggódnunk, ugyanis a zöld rendszámnak köszönhetően a legtöbb nagyvárosban ingyenesen parkolhatunk. Ezt a helyi önkormányzatok biztosítják, és mivel van, ahol előzetesen regisztrálni kell (pl. Győr), érdemes utána járni, hol milyen szabályozás vonatkozik a parkolásra. Tölteni pedig szintén ingyen tudunk. Ugyan a szolgáltatóknak megvan a lehetősége díjszabásra, ám ezt még senki nem lépte meg a viszonylag kevés kiépített töltőállomás miatt. Ha beindul az állomáshálózat bővítése, akkor számítani lehet díjszabásra is, viszont egy stabil infrastruktúrát kapunk érte cserébe. Az eletromos autók meghibásodási lehetősége is sokak szerint kisebb, a kockázati szint mértéke is alacsonyabb, azaz hiába a drágább vételár, összességében még jobban is kijöhetünk.

Rengeteg tényező van tehát, ami miatt érdemes figyelő tekintetünket az elektromos autók felé fordítanunk, akár magán célról, akár céges flottáról legyen szó. Én mindenképpen nagy érdeklődéssel fogom követni a piac alakulását és biztosan beszámolok róla Nektek is ???? Addig is, ha kedvet kaptatok az elektromos autók bérléséhez, forduljatok hozzánk bizalommal, mi is túl vagyunk az első TESLAnkon :)!

 

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés